Miksi juuri sinä tarvitset hierontaa?

Hieronta on yksi vanhimmista hoitomenetelmistä ja sen juuret ulottuvat jo ihmiskunnan kehityksen alkuvaiheeseen. Eri klassisen hieronnan otteet kohdistuvat pääasiallisesti pehmytkudoksiin, mutta hieronta vaikuttaa myös kokonaisvaltaisesti kehon ja mielen hyvinvointiin. Hieronta lisää fyysisen hyvinvoinnin lisäksi henkistä hyvinvointia. Rentoutumishetkien aikana voi unohtaa stressiin ja muistella miellyttäviä tapahtumia.
Hieronnassa on aina kyseessä asiakaskeskeinen ja ainutkertainen hoitotapahtuma, jossa samanaikaisesti vaikuttavat monet eri tekijät. Kosketus, fyysisesti konkreettinen hoitaminen sekä hierojan keskittyminen asiakkaaseen koko hoidon ajan vaikuttaa hoitotulokseen merkittävästi. Hieronnalla on aina oltava tavoite, esimerkiksi yleinen rentoutuminen, kivun lievittyminen tai lihasjännityksen laukeaminen. Tavoitteen pohjalta hieroja valitsee käyttämänsä tekniikan ja menetelmän.

Klassisen hieronnan vaikutukset

Hieronnan vaikutuksia on varsin useita. Useimmiten hieronnalla pyritään vaikuttamaan kivuliaisiin tilanteisiin, lihasten kramppitiloihin, turvotukseen ja moniin muihin aineenvaihdunnallisiin seikkoihin. Alle on koottu muutamia hieronnan vaikutuksia.
-Vaikutus lihaskudokseen: Lihaksen elastisuuden eli venyvyyden palautuminen. Erilaisilla tekniikoilla voidaan estää kiinnikeiden muodostumista ja edistää kudoksen aineenvaihduntaa.
-Lämpövaikutus: Hieronnassa syntyy kitkan vaikutuksesta hierottavalle iholle lämpöä. Lämpö parantaa kudoksen aineenvaihduntaa.
-Pumppuvaikutus: Laskimo- ja imunestekierron suuntaisesti tehdyt hierontaliikkeet edistävät nesteiden virtausta.
-Venytys: Passiivisella venytyksellä hieroja voi kohdistaa venytyksen tiettyyn lihakseen.
-Kivun lievitys: Lihaksen ylirasituksen seurauksena syntyneet kuona-aineet kertyvät kudoksiin aiheuttaen kipuja. Hieronnan vaikutuksesta parantunut aineenvaihdunta mahdollistaa kerääntyneiden kuona-aineiden poistumisen.
-Verenkiertovaikutus: Hieronnalla voidaan vaikuttaa laskimoverenkiertoon. Klassinen hierontakäsittely saa aikaan laskimoissa tapahtuvaa veren virtausta eteenpäin, jolloin myös esimerkiksi turvotusneste poistuu raajoista.
-Rentoutuminen: Hieronta vaikuttaa monin tavoin lihaksia rentouttavasti. Kudoksen lämpötila kohoaa = verenkierto vilkastuu.

Milloin hierontaan?
– Kärsit niska- ja hartiasäryistä tai jännityspäänsärystä – haluat migreenin jälkihoitoa
– Haluat eroon lihaskrampeista
– Haluat apua unettomuuteen
– Olet parantumassa jostain vammasta
– Olet stressaantunut ja haluat rentoutua
– Olet aktiiviliikkuja, kuntoilet tai urheilet paljon ja haluat nopeuttaa palautumista
– Hemmotella itseäsi!

Milloin ei hierontaan?
– Akuutit traumat, esimerkiksi avohaava, lihasrevähdys/-katkeaminen, jänteen venähdys/katkeaminen, ruhjevamma, palovamma, luunmurtuma.
– Akuutti tulehdus
– Ihoinfektio, esimerkiksi bakteerin, sienen tai viruksen aiheuttama ihoinfektio.
– Kuume
– Pahanlaatuinen syöpäkasvain, jos kasvain poistettu onnistuneesti voidaan lääkärin luvalla hieroa.
– Laskimotukos ja suonikohjut, suonikohjujen kohdalta ei hierota, muualta voi hieroa jos jalka ei ole muutoin esim. turvonnut.
– Aktiivinen, tulehdusvaiheessa oleva, nivel- tai lihasreuma
– Verenvuototauti (hemofolia)
– Ääreis- ja keskushermostoperäinen halvaus esim. aivohalvaus