Fasciahieronta

Mitä on fascia?
Lihaskalvo eli fascia ympäröi lihaksia ja muita pehmytkudoksia yhdistäen eri kehonosat toisiinsa, samalla se antaa keholle sen ryhdin ja muodon. Fasciaa on ihmisessä jokaisessa paikassa varpaista päähän saakka. Heti ihon alla on pinnallinen kalvo, joka liikkuu tiiviisti ihon mukana. Seuraavana siitä tulee syvä kalvo, jonka puolestaan kuuluu liikkua pinnallista kalvoa vasten. Pinnallisen ja syvän kalvon välisen liikkeen loppuminen aiheuttaa monia ongelmia, jotka voivat esiintyä kipuna tai huonona liikkuvuutena. Fascioiden tiukentuessa ja kalvojen välisen liikkeen vähentyessä lihasten toiminta heikkenee, lihas kipeytyy, ja nivelen toiminta rajoittuu. Perintötekijät, ravinto, elinympäristö yms. muovaavat kalvoja ja aiheuttavat niihin kiristyksiä ja lukkiumia, mitkä vaikuttavat koko kehon toimintaan.

Lihaskalvokäsittely
Fasciatekniikat eroavat paljon klassisen hieronnan tekniikoista. Fascia- käsittely on hellävaraista venytyshierontatyyppistä käsittelyä, jossa paineen ja venytyksen aiheuttama kudosstimulaatio edistää paranemista ja mekaanisesti rikkoo kiinnikkeitä. Fascia-käsittelyllä pyritään palauttamaan normaali tilanne kalvoston liikkuvuuteen.
Lihaskalvokäsittely on tehokas hoitomuoto lihasten jännitystiloissa, jänne- ja nivelsidevaivoissa myös vamman tai leikkauksen jälkihoidossa.
Graston tekniikka (raudat)
Pehmytkudoskäsittelyä voidaan toteuttaa myös erilaisia instrumentteja apuna käyttäen. Graston tekniikassa käsittely suoritetaan lihaskalvokäsittelyyn suunnitelluilla raudoilla. Käsittelyä tehdään lihaksen lepotilan lisäksi, myös lihaksen ollessa venytyksessä sekä kuormituksessa.
Vaikka käsittelyssä käytettävät instrumentit saattavat näyttää asiakkaan mielestä hurjilta on hoito nopea suorittaa sekä lähes miellyttävän tuntuista asiakkaan kannalta.
Graston tekniikan käyttöaiheita ovat:
– Jänneongelmat (jänteen pinta, kiinnityskohta, ympäristökudos)
– Faskia ongelmat
– Nivelsidevammat (krooniset, akuuteissa turvotuksen hoito)
– Arvet ja kiinnikkeet (esim. leikkausten ja vammojen jälkeen)
– Pinnetilat (esim. rannekanava)
Yhteenveto fasciahieronnan vaikutuksista:
– Leposäryn poistaminen
– Kivuton liikelaajuus
– Kuormituskivun poistaminen
– Sidekudoksen paranemisen edistäminen
– Kiinnikkeiden poistaminen